24.3.2021 Etäopastus Ateneum: Ilja Repin
Aika: ke 24.3.2021 klo 17.00-18.00
Paikka: verkossa Teams-ohjelma kautta
Hinta: HPKY:n etäluentomaksu on 10€ per osallistuja. Osallistuminen laskutetaan erikseen sähköpostitse.
Voit ilmoittautua vielä mukaan tilaisuuteen ma 22.3. mennessä. Huomioithan, että ilmoittautuminen on tässä vaiheessa sitovaa, eli emme ota vastaan enää peruutuksia, vaan laskutamme kaikki ilmoittautumiset. Tilaisuuteen on vielä muutama paikka vapaana.
Vallitsevan koronatilanteen johdosto Ateneumin taidemuseo pysyy suljettuna ja tämän takia HPKY:n fyysinen vierailu avautuvaan näyttelyyn myös peruuntuu. Päätimme kuitenkin tarjota mahdollisuutta tutustua näyttelyyn verkonkautta asiantuntevan ammattilaisen pitämän luennon kautta. Aikanaan avautuva näyttely tulee olemaan avoinna 29.8.2021 saakka.
Tervetuloa siis tutustumaan jo ennakkoon HPKY:n seurassa odotettuun Ateneumissa myöhemmin avautuvaan kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844–1930) näyttelyyn. Venäjän kuuluisin taidemaalari Repin on myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1917–1930.
Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi.
Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moskovan Tretjakovin gallerian ja Pariisin Petit Palais’n kanssa. Esillä on yli sata maalausta ja paperipohjaista teosta. Teoksia saadaan lainaksi muun muassa Tretjakovin galleriasta, Venäläisen taiteen museosta ja venäläisistä yksityiskokoelmista. Näyttelyprojektista Ateneumissa vastaa intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen.
Esittelyteksti ja kuvat: Ateneum