Kulttuuriretki Sipooseen ja Loviisaan 22.8.2013
Kulttuuriretki Sipooseen ja Loviisaan
Aika: Torstaina 22.8.2013 kello 9:30-17:30
Paikka: Lähtö ja paluu Kiasman edestä
Hinta: 68,00€/henkilö (sis. retken ja lounaan)
Sitovat ilmoittautumiset: 31.7. mennessä
Lisätietoa retkestä: Karin Palmberg (040 7018183/ karin.palmberg@pp.inet.fi)
Tule mukaan elokuiselle kulttuuriretkelle - saat paljon elämyksiä:
1) Konst & Form Sipoon Gumbostrandissa
2) Malmgårdin kartano
3) Kappeli-ravintola Loviisassa
Lähtö Helsingistä aamulla klo 9.30, takaisin Helsingissä noin klo 17.30 eli hyvissä ajoin illaksi kotiin!
Emäntänä retkellä toimii Karin Palmberg.
Retken ohjelma:
klo 9.30 Kaj Forsblom Oy:n bussi noutaa ryhmän Helsingistä Kiasman edestä
klo 10.10 Saapuminen Gumbo Konst & Formiin Aamukahvit ja makea kahvileipä. Tutustuminen näyttelyyn. Myymälässä ostosmahdollisuus
klo 12.10 Lähtö kohti Malmgårdin kartanoa
klo 13.00 Saapuminen Malmgårdin kartanoon Loviisaan Linnaopastus kreivi Creutzin johdolla Linnaopastuksen jälkeen ostosmahdollisuus Kartanopuodissa
klo 14.30 Lähtö kohti Loviisan kaupunkia
klo 15.00 Lounas Loviisan Kappeli-ravintolassa
klo 16.00 Lähtö Helsinkii
klo 17.30 Saapuminen Helsingin keskustaan Kiasman eteen
Gumbostrand Konst & Form on avattu Sipoon Gumbostrandiin 50-luvulla valmistuneeseen K. Hartwall Oy:n entiseen tehdasrakennukseen, n. 30 minuutin ajomatkan päähän Helsingin keskustasta.
Sipoolaisen Hartwallin suvun pihapiiriä on hallinnut vanha tehdasrakennus, jossa aikanaan toimi mm. limonadipullojen keraamisten korkkien sinkkiosia valmistava metallitehdas.
Nyt 1950-luvulta peräisin oleva tehdasrakennus on uuden kiinnostavan aikakauden edessä: edeltäviä vaiheita kunnioittaen entisöity Tegelhuset on pohjoismaisen nykytaiteen, muotoilun ja perinteisten kädentaitojen tyyssijana.
Malmgårdin kartanolla on suomalaisten mittojen mukaan ainutlaatuinen historia; omistajien nimi on ollut Creutz jo vuodesta 1614 saakka. Kartanolla on ollut 16 omistajaa, jos otetaan lukuun vain suvun miespuoliset jäsenet. Nykyinen kreivi Johan Creutz, edustaa 12. omistajasukupolvea.
Kartanon historia alkoi jo vuonna 1606 kun kuningas Kaarle IX läänitti 30 tilaa Pernajassa virolaiselle sotaleskelle nimeltä Catharina Hess von Wichdorff. Näin kuningas hyvitti Catharinalle hänen aviomiehensä kaatumisen sodassa isänmaan puolesta. Catharina avioitui vuonna 1614 Ernst (Larsson) Creutzin kanssa, jolloin läänitys siirtyi hänelle. Ernst Creutz oli kotoisin Suur-Sarvilahdesta, joka myös sijaitsee Pernajassa. Läänitys laajennettiin kuningas Kustaa II Adolfin aikana lahjoitukseksi vuonna 1625.
Aina 1880-luvulle asti Malmgårdia voidaan luonnehtia tavanomaiseksi herraskartanoksi. Alkuperäinen päärakennus oli kaksikerroksinen empiiri-tyylinen puutalo. Kreivi Carl Magnus Creutz, joka oli suuri vaikuttaja Suomen politiikassa 1800-luvulla ja toimi maaherrana Turussa 1864-89, oli sitä mieltä että vanha päärakennus oli aivan liian vaatimaton itselleen. Hän antoi arkkitehti F.A. Sjöströmin tehtäväksi suunnitella uusi päärakennus. Tämä rakennus, jota epäröimättä voidaan kutsua linnaksi, rakennettiin vuosina 1882-85. Sen tyyli on hollantilainen uusrenessanssi.
Nykyisin Malmgårdin kartano on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostukseen. Peltopinta-alaa on lähes 500 hehtaaria. Lisäksi kartanolla harjoitetaan matkailua, oluttuotantoa ja metsätaloutta. Sähköenergia tuotetaan oman kosken vesivoimasta.
Loviisan Kappeli-ravintolassa nautimme klo 15.00 lounaan. Kappeli-ravintola on juuri toukokuussa vihitty käyttöön. Lounaaseen sisältyy salaatti, leipä, levite, vesi.
Retken toteutuminen edellyttää vähintään 30 osallistujaa.
Retki on täynnä.