Vuosi 2010

JOULUKUU 2010

Ylioppilaskunnan Laulajien joulukonsertti

Lauantai 18.12.2010, Johanneksen kirkko

YL:n perinteinen joulukonsertti. Konsertin johtaa Pasi Hyökki ja solisteina toimivat Kaisa Ranta (sopraano) ja Pertti Eerola (urut).

 

MARRASKUU 2010

Risto Räppääjä ja Villi Kone

Lauantai 20.11.2010, Helsingin Kaupunginteatteri

Railakas ja huippuvauhdikas lasten musikaalikomediaseikkailu.

 

HPKY:n syyskokous

Keskiviikko 17.11.2010, Suomalainen Klubi

Helsingin Porvarillisen Kulttuuriyhdistyksen HPKY ry:n sääntömääräinen syyskokous Suomalaisella Klubilla (Kansakoulukuja 3, 00100 Helsinki). Tilaisuus vain jäsenille.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: valitaan puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2011 sekä hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio tulevalle vuodelle.

Kokouksen jälkeen Christer Lindgrenin ruokakulttuuriaiheinen esitelmä. Hän on kulinaristi, ruokakirjailija ja -toimittaja, joka toimiii projektipäällikkönä ja puuhamiehenä Puhtaiden makujen puolesta ry:n pyörittämässä 10+ kiehuu -projektissa (http://www.kiehuu.fi/).

 

LOKAKUU 2010

Maatamme muuttaneet maahanmuuttajat -puolipäiväretki

Lauantai 30.10.2010, Helsinki

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat aina olleet osa pääkaupunkiseutua. Tänne on muutettu asumaan niin muualta Suomesta kuin ulkomailtakin.

Vuosisatojen saatossa Helsinkiin asettuneilla ulkomaalaisilla on ollut erittäin tärkeä merkitys kaupungin liike-elämän ja kaupunkikuvan kehityksessä. Helsinkiin asettuneet ulkomaalaiset eivät ole vain tuttuja nimiä nykysuomalaisille. Ne ovat suorastaan oleellinen osa Helsinkiä ja koko Suomea: Fazer, Paulig, Stockmann, Sinebrychoff, Engel...

Kierrokseen sisältyy opastettu vierailu Uspenskin katedraalissa, Sinebrychoffin huvilalla Espoossa, sekä Didrichsenin taidemuseossa Kuusisaaressa.
 

Pohjalaisia-ooppera

21.10.2010, Kansallisooppera

Lakeuksien keskellä elää rakkaus vapauteen eikä aiheetta syytetty Jussi suostu alistumaan ruoskan iskuihin. Vallesmannin luoti sattuu, mutta kahleet on katkottu ja Jussi kuolee vapaana kuin taivaalla liitävä haukka.

Maailma on muuttunut sortovuosien aikaan kirjoitetun näytelmän jälkeen, mutta kertomus rakkaudesta, vapaudesta ja henkensäkin uhalla sortoa vastaan nousevista ihmisistä vetoaa edelleen. Jylhään tragediaan mahtuu myös nuoria tunteita, komiikkaa ja vanhojen tappelulaulujen uhoa.

 

Vanhojen esineiden lumo

13.10.2010, Vuorimiehenpuistikko, Helsinki

Heinolan kaupunginmuseon johtaja, kamarineuvos Kari-Paavo Kokin mielenkiintoinen esitys: Vanhojen esineiden lumo.

Vanhoja tavaroita kannattaa kerätä ja jemmata. Museonjohtaja Kari-Paavo Kokki ei toppuuttele suomalaisten intoa kerätä Arabiaa ja muuta vanhaa esineistöä. Heinolalaista Kokkia kiinnostaa tutkijana tavaran historia, jopa esinettä itseään enemmän.


Koljatti

4.10.2010, Helsingin Kaupunginteatteri

Sami Keski-Vähälä dramatisoi pienelle näyttämölle Jari Tervon nykyaikaan sijoittuvan romaanin Koljatti. Näytelmässä seikkailee pääministeri Pekka Lahnanen, pitkä ja honkkelimainen, nurmijärveläinen keskustapoliitikko, joka joutuu melkein vahingossa pääministeriksi ja jolla on hyvin kaksijakoinen suhde julkisuuteen. Lahnanen, kuten kaikki poliitikot, vihaa mediaa, sillä median ensisijainen tehtävä on tehdä poliitikot naurunalaisiksi. Tervon käsittelyssä kyytiä saavat paitsi Lahnanen ja muutama muu poliitikko myös Lahnasta kaltoin kohteleva media. Koljatti on tarkkanäköisyydessään armoton satiiri tämän päivän suomalaisesta yhteiskunnasta, politiikasta ja media-sirkuksesta eli kansakuntamme tilasta kaikkiaan.

 

KESÄKUU 2010

Kulttuurimatka Narvaan

31.5.-2.6.

Kevään 2010 kulttuurimatka suuntautuu Koillis-Viroon 31.5.-2.6.2010. Koillis-Viro tarjoaa monipuolista ja ainutlaatuista nähtävää ja koettavaa. Kaikkina päivinä matkallamme on mukana Viron kulttuuria ja historiaa tunteva suomenkielinen opas, sekä tasokas bussi ja bussikuski.

Narvan kaupunki on Viron kolmanneksi suurin kaupunki, joka toisen maailmansodan aikana tuhoutui lähes täysin. Nykyisin Narva edustaa esimerkkiä neuvostoarkkitehtuurista.

Matkalla käymme tutustumassa mm. Narvan kaupunkiin, Hermannin linnaan, Lahemaan kansallispuistoon sekä Narvan ympäristöön.
 

TOUKOKUU 2010

JuuTupen Rapinat

Tiistai 18.5.2010 klo 18.00, Uusi Iloinen Teatteri, Arena-näyttämö, Hämeenkatu 2
Lisätietoja esityksestä: www.uit.fi
 

HUHTIKUU 2010

Viimeinen valssi -teatteriesitys

Maanantai 26.4.2010 klo 19.00, Helsingin kaupunginteatterin suuri näyttämö

Elämä jatkuu, se vain muuttaa muotoaan...
"Viimein valssi on huvittava ja liikuttava musiikkinäytelmä, joka käsittelee ajankohtaista aihetta - vanhenemista", Raila Leppäkoski kiteyttää näytelmänsä. Hänen kasvoilleen syttyy erityinen hymy, kun hän kertoo esityksen olevan "ajoittain hyvinkin koominen". Siitä ei ole epäilystäkään! Näytelmässä vanhukset muuttavat hoitokotiin, jossa yhteiselo muiden kanssa tuo kuvaan yhdenlaiset haasteensa ja vanheneminen itsessään toiset. Leppäkoskella on vanhenemisesta hieno ajatus, joka kuvaa myös Viimeistä valssia hyvin.

"Vanhenemiseen liittyy usein ajatus minuuden menettämisestä, mutta senhän ei tarvitse olla ollenkaan traaginen ja surullinen asia! Kliseehän on, että vanheneminen on kamalaa ja elämä käy ikääntyessä kurjemmaksi. Mutta Viimeinen valssi ei väitä näin, vaan se kertoo, että vanhenemiseen on mahdollista sopeutua eikä elämä lopu siihen, että tulee vanhukseksi. Elämä jatkuu, se vain muuttaa muotoaan!"


MAALISKUU 2010

Helsingin kaupunginorkesterin konsertti

Torstai 4.3. alkaen klo 19.00, Finlandia-talo
Helsingin kaupunginorkesteri johtajanaan Okko Kamu. Solistina Young-Chang Cho, sello.
Robert Schuman: Manfred alkusoitto
Robert Schuman: Sellokonsertto a-molli
Väliaika
Aulis Sallinen: Sinfonia nro 6

HPKY:n kevätkokous

Torstai 25.3.2010 alkaen klo 17.00, Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23
Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous. Kokouskutsu lähetetty jäsenistölle.
Heti kevätkokouksen jälkeen opastettu kierros Designmuseon Moderni(smi)-näyttelyyn.
www.designmuseum.fi

 

HELMIKUU 2010

Ranskalaiset Korot - Erik Lindströmin juhlakonsertti

Lauantai 27.2.alkaen klo 16.00, Savoy-teatteri

Juhlakonsertin esittää Erik Lindströmin Dream Team -yhtye, jossa Erikin lisäksi soittavat Seppo Hovi, Pekka Toivanen, Pentti Lasanen, Wade Mikkola ja Erkki Liikanen. Solisteina Irmeli Mäkelä ja Helena Siltala.

Erik Lindström on säveltänyt yli 500 jazzsävelmää ja iskelmää sekä lukuisia big band- ja viihdeorkesteriteoksia. Ensimmäinen Erikin koko kansan tietoisuuteen tullut levytetty iskelmä oli Armi vuonna 1952. Menestystä tuli heti, vielä enemmän kuitenkin säveltämällään ja Annikki Tähden vuonna 1955 levyttämällä tämänkin päivän tutulla kappaleella Muistatko Monrepos'n, josta tuli tekijälle Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen kultalevy. Helena Siltalan levyttämät Pikku midinetti ja Ranskalaiset korot nousivat nekin suomalaisten ikivihreiden joukkoon. Suosituimpia Lindströmin sävellyksiä 60-luvulla olivat Juha Vainion levyttämät Juhannustanssit ja Herrat Helsingin sekä Martti Innasen Elsa, kohtalon lapsi ja Urjalan taikayö.

Vuonna 1963 Lindström näki lavatansseissa tanssittavan jenkkaa jonossa. Siitä hänelle syntyi idea levyttää kitarayhtyeen kanssa letkajenkka. The Adventures pääsi levyttämään kappaleen Letkajenkka, jota on levytetty monessa Euroopan maassa eri esiintyjien toimesta. Siitä alkoi letkajenkkabuumi!

Juha Watt Vainio tuli vuonna 1964 Erikin artistivalikoimaan ja vuotta myöhemmin Irwin Goodman.

 

Ooppera Cavalleria rusticana & Pajatso

Lauantai 6.2.2010
Lahden Ooppera ry, Lahden Kaupunginteatteri ja Lahden kaupunginorkesteri Sinfonia Lahti valmistavat yhteistyönä yksinäytöksiset oopperat Cavalleria rusticana ja Pajatso, jotka esitetään kaksoisnäytäntönä.
Cavalleria rusticanan tapahtumat sijoittuvat pääsiäisen ajan Sisiliaan. Teemoja ovat rakkaus, mustasukkaisuus ja kosto. Ooppera liittyi Kummisetä III -elokuvan dramaattisiin loppukohtauksiin.
Pajatso kertoo kiertävästä teatteriseurueesta, jonka esittämä commedia dell'arte -esitys muuttuu todeksi kesken esityksen syynä samat teemat: rakkaus, mustasukkaisuus ja kosto.