Vuosi 2008

JOULUKUU 2008

Tutustuminen Tampere-taloon ja jazz-tähtien joulukonsertti

Sunnuntai 14.12.

Vuoden viimeinen kulttuurimatka suuntautuu Tampereelle. Tutustumme kaupungin kulttuurielämän keskukseen Tampere-taloon, ja herkullisen lounaan jälkeen nautimme Jazz-tähtien joulukonsertista.
Jazz-tähtien ohjelmiston kaari on laaja; konsertissa kuullaan musiikkia 1400-luvun perinteikkäästä Jouluyö juhlayö -laulusta 1700- ja 1900-lukujen klassikoiden kautta aina 2000-luvulle asti. Ilta päättyy yhdessä laulettuun Maa on niin kaunis -kappaleeseen.
Konsertin tähtinä loistavat Johanna Iivanainen ja Sami Saari.


Kulkurin laulut – Tauno Palo 100 vuotta -juhlaesitys

Tiistai 2.12. klo 19.00, Kansallisteatterin suuri näyttämö

Tauno Palon syntymästä tulee tänä syksynä kuluneeksi 100 vuotta. Hänen kotiteatterinsa suuren näyttämön täyttävät Tauno Suuren klassikoiksi muodostuneet laulut upeina, tuoreina sovituksina.
Musiikista vastaavat Tuomas Kesälä ja Mari Kätkä, suunnittelusta Kesälän ja Kätkän lisäksi ohjaaja Arto af Hällström ja näyttelijä Jukka-Pekka Palo.
Tekijät kertovat: ”Kuuntelimme kaikki Palon tulkitsemat laulut. Näyttämölle päätyville kappaleille yhteistä on henkilökohtaisuuden tuntu. Sovituksissa on lähdetty tekstien herättämistä tunteista, ajatuksista ja muistoista. Tarkoituksena ei ole rakentaa Palon elämäkertaa, vaan antaa tilaa katsojan mielikuville”.
Näyttelijöitä säestää kahdeksan soittajan orkesteri. Kansallisteatterin viisitoista näyttelijää muodostavat vuoroin kuoron, vuoroin laulavat sooloja.
Esityksessä ovat mukana Kristiina Halttu, Olli Ikonen, Katariina Kaitue, Soila Komi, Maria Kuusiluoma, Juha Muje, Harri Nousiainen, Juhani Laitala, Petri Liski, Anna Paavilainen, Karin Pacius, Jukka-Pekka Palo, Seppo Pääkkönen ja Marja Salo.

 

MARRASKUU 2008

Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä -monologi

Tiistai 18.11. klo 19.00, Lilla Teatern

Lilla Teatern aloittaa syyskautensa jo ruotsiksi menestystä niittäneellä Bengt Ahlforsin monologilla, joka on varta vasten kirjoitettu Lasse Pöystille. Näytelmä on rakkaudella kerrottu tarina Töölössä yksin asuvasta miehestä, hänen koiras taan, hissistään ja erikoisesta suhteestaan erääseen naiseen - Grace Kellyyn. Ahlfors mainitsee kolme syytä monologin syntymiselle: ensimmäinen syy oli vanhempien ihmisten yksinäisyys, toinen hänen työhuoneensa hissi Eerikinkadulla. Kolmas ja tärkein syy oli kuitenkin näytelmän esittäjä Lasse Pöysti. Näy telmä on suomenkielinen.

 

LOKAKUU 2008

Sääntömääräinen syyskokous sekä tutustuminen Kiasman näyttelyyn

Torstai 23.10. klo 17.30 alkaen, Kiasma

Yhdistyksemme sääntömääräinen syyskokous pidetään 23.10. klo 19.00 Nykytaiteen museo Kiasman ala-aulan Seminaari-tilassa. Ennen kokousta klo 17.30 tutustumme oppaan johdolla Solomon R. Guggenheimin ja Kiasman museoiden yhdysvaltalaiseen 1970–80-lukujen taiteeseen.


Kaikki mitä rakastin –draamallinen ilta

Torstai 16.10. klo 19.00, Aleksanterin teatteri

Kaikki mitä rakastin - on draamallinen ilta, jossa vuorottelevat näyttelijä Anja Pohjolalle kirjoitetut tekstit sekä Annan Hanskin tunnetuimmat laulut vuosien varrelta. Tunnelmallisessa illassa tarkastellaan rakkautta erilaisista näkökulmista upeiden tekstien ja hyvän musiikin parissa. Kahden sukupolven naiset ja kaksi näkökulmaa rakkauteen, samat itkun-, naurun- ja laulunaiheet - vai onko?


Kulttuurimatka New Yorkiin

7.-13.10.

New York on yhä maailman metropolien ykkönen ja kulttuurien sulatusuuni. Taiteessa New York on suunnannäyttäjä, joka innoittaa elokuvantekijöitä, säveltäjiä, muusikoita, tanssijoita, kirjailijoita, teatterintekijöitä, designereita, näyttelijöitä… Nähtävää tässä jazzin, teatterin, museoiden ja ravintoloiden täyttämässä kaupungissa on paljon mm. amerikkalaisen unelman symboli Vapaudenpatsas, kaunis Brooklyn Bridge -silta, pörssihaiden Wall Street, Broadwayn teatterit, mainosvalojen värittämä Times Square, Rockefeller Centerin luistinrata ja Empire State Building.

Matkallamme näemme kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja halukkaat pääsevät lisäksi nauttimaan Broadway-musikaalista. Lisäksi tutustumme oppaan johdolla maailman upeimpien modernin taiteen museoiden joukkoon kuuluvaan vuonna 1929 perustettuun New Yorkin Modernin taiteen museoon MoMAan. Hotellimme on kodikas ja hyvä turistiluokan hotelli East Side -puolella, kävelymatkan päässä Bloomingdalesin tavaratalosta ja Fifth Avenuen kaupoista. Matkamme soveltuu parhaiten ”omatoimimatkailijalle”, sillä joka päivälle on varattu vapaata aikaa omille retkille ja ostoksille.


Taidetta saleista ja holveista

Torstai 2.10. klo 16.30

Taidesäätiö Meritan kokoelma koostuu pääosin vanhasta suomalaisesta taiteesta ja sisältää lukuisia kansallisesti tunnettuja teoksia ja taidehistoriallisia harvinaisuuksia. Kokoelman pääpaino on suomalaisen taiteen kultakauden taiteilijoissa. Kokoelma antaa hyvän yleiskuvan suomalaisen kuvataiteen kehityksestä kahden vuosisadan ajalta, aina 1800-luvun alkupuolelta 1990-luvulle saakka. Kokoelmaan kuuluu runsaat 700 teosta, jotka edustavat yli 230 suomalaista taiteilijaa. Säätiön kokoelma koostuu Nordean suomalaisten edeltäjäpankkien, Merita Pankin, Kansallis-Osake-Pankin, Suomen Yhdyspankin, STS-Pankin, Helsingin Osakepankin ja Suomen Teollisuuspankin vuosikymmenien varrella keräämistä taidekokoelmista. Opastettu kierros kestää noin tunnin ja taiteen lisäksi nautimme lasin kuohuviiniä ja mansikoita.

 

SYYSKUU 2008

High School Musical

Torstai 25.9. klo 19.00, Linnamäen Peacock-teatteri

High School Musical on tarina kahdesta teini-ikäisestä oppilaasta, jotka pyrkivät yhdessä koulun musikaaliin. Troysta ja Gabriellasta kertova Disney-elokuva on saavuttanut Yhdysvalloissa valtavan menestyksen ja voittanut lukuisia palkintoja. Elokuvan soundtrack oli vuoden 2006 myydyin levy Yhdysvalloissa. Nyt Marco Bjurströmin ohjaaman näyttämöversion Euroopan ensi-ilta nähdään Suomessa ja suomeksi. Musikaalissa on mukana lähes 40 nuorta lahjakasta laulajaa ja tanssijaa. Tulikuuma teini-ilmiö villitsee vanhemmatkin - suosittelemme tätä musikaalia isovanhemmille ja lapsenlapsille tai vaikkapa kummeille ja kummilapsille!


Aurinko ja minä -näytelmä

Tiistai 16.9. klo 19.00, Helsingin kaupunginteatterin Pieni näyttämö

Aurinko ja minä -näytelmän tapahtumat sijoittuvat kesään 1922 porottavan auringon alle Bretagnen Belle-Ile-en-Meriin. Legendaarinen ranskalaisnäyttelijä Sarah Bernhardt viettää viimeistä kesäänsä ja valmistelee muistelmiensa toista osaa uskollisen sihteerinsä Georges Pitoun kanssa. Auttaakseen näyttelijätärtä palauttamaan mieleensä vaiheikkaan elämänsä tapahtumia Pitou suostuu näyttelemään hänen elämänkulkuunsa vaikuttaneita henkilöitä, kuten äitiä, luostarin abbedissaa, manageria, näyttämömiestä ja Oscar Wildea. John Murrellin kirjoittaman näytelmän molemmat ja samalla ainoat hahmot ovat oikeasti eläneitä ihmisiä. Miten toinen onkaan heistä elänyt ja toinen jättänyt elämättä! Näyttämöllä heitä tulkitsevat Kyllikki Forssell ja Santeri Kinnunen.

 

ELOKUU 2008

Vuokko Hovatta, Pauli Hanhiniemi & Hehkumo Helsingin juhlaviikkojen konsertissa

Sunnuntai 31.8. klo 19.00, Huvilateltta

Tokoinrannan Huvilateltan supersuositut konsertit saavat jatkoa… Vuokko Hovatan tänä vuonna julkaistu ensimmäinen sooloalbumi Lempieläimiä koostuu muun muassa Aulikki Oksasen runoihin sävelletyistä lauluista, joita Hovatta tulkitsee heleällä äänellään. Taustalla soittaa huippumuusikoista koottu 10-henkinen orkesteri. Pauli Hanhiniemi päätyi Kolmannesta naisesta Perunateatterin kautta Hehkumoon. Hymyilevä ilmaisu ja elämänmakuiset sanoitukset ovat sopivasti ennallaan, mutta samaan pataan kansanmuusikoiden kanssa heitettynä niistä valmistuu makoisa keitos.


Hemmotteluretki Herrankukkaroon ja tutustuminen Louhisaaren kartanolinnaan

Lauantai-sunnuntai 16.–17.8.

Matkustamme omalla bussilla Helsingistä Turkuun ja risteilemme Turusta m/s Airistolla Rymättylän Herrankukkaroon, vanhalle kalastajatilalle. Herrankukkarossa nautimme emännän valmistaman herkullisen saaristolaisaterian. Päivän aikana isäntä kertoo tarinoita alueen ja tilan historiasta. Illansuussa suuntamme maailman suurimman 120-paikkaisen maasavusaunan lauteille ja luontokylpylän lämminvesialtaisiin. Saunan jälkeen osallistumme ”lettusotaan”, jonka päätteeksi nautimme ”sotasaaliin”. Lauantai on siis pyhitetty leppoisalle yhdessäololle – tai hiljaisuudelle Herrankukkaron kuvankauniin luonnon keskellä. Yövymme myös Herrankukkarossa.

Aamiaisen jälkeen matkamme jatkuu Askaisiin ja Louhisaaren kartanolinnaan, jossa marsalkka C.G.E. Mannerheim syntyi vuonna 1867. Louhisaaren 1650-luvulla valmistunut päärakennus edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Sen juhlakerros ja talouskerros ovat 1600-luvun asussa. Keskimmäinen kerros, varsinainen asuinkerros, on uusittu 1700- ja 1800-luvulla ja sen huoneet edustavat tuon ajan sisustusta. Louhisaaressa on myös laaja englantilainen puisto kävelyteineen. Tutustumme kartanoon oppaan johdolla.

KESÄKUU 2008

Kulttuuriretki Tammisaareen ja Fiskarsiin

Lauantai 7.6. klo 9.00–17.30

Lähde kanssamme kiertämään idyllistä Tammisaarta taidemaalari Helene Schjerfbeckin silmin! Kierroksen aikana tutustumme Heleneen (1862 – 1946) ihmisenä, näemme paikkoja, joissa hän maalasi, jossa hän asui ja joissa hänkin käveli. Helene Schjerfbeck asui Tammisaaressa vuosina 1925–1939. Jo Helene Schjerfbeckin varhaistuotannolla oli huomattava vaikutus Suomen taiteeseen, vaikka aikalaiset eivät aina ymmärtäneet hänen taiteellisia kokeilujaan. Nykyään häntä pidetään yhtenä Suomen taiteen suurista nimistä. Kierroksen jälkeen nautimme lounaan tunnelmallisella Svenska Klubbenilla. Kaupunkikävely ja lounas kestävät yhteensä noin kolme tuntia. Lounaan jälkeen retkemme jatkuu Fiskarsin ruukkiin.

Ruukin rakennukset ovat pääosin peräisin 1800-luvulta, jolloin ruukissa keskityttiin patruuna Johan von Julinin johdolla nimenomaan raudan jalostamiseen. Historiallinen arkkitehtuuri muodostaa yhdessä jokilaakson ainutlaatuisen luonnon kanssa vertaansa vailla olevan kokonaisuuden. Fiskarsin ruukista on käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden myötä syntynyt suomalaisen taiteen ja muotoilun keskus. Fiskarsissa tutustumme suomalaisten kuvataiteilijoiden Yksinkertainen elämä -taidenäyttelyyn ja nautimme iltapäiväkahvit.
 

HUHTIKUU 2008

Missä kuljimme kerran -näytelmä

Keskiviikko 16.4. klo 19.00, Helsingin Kaupunginteatterin Suuri näyttämö

Kjell Westö sai vuonna 2006 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanistaan Missä kuljimme kerran. Kirjan tarina kertoo useasta perheestä ja vie lukijan Bulevardin suurista salongeista Hermannin hellahuoneisiin ja Vallilan kapakoihin. Kirjaa on myyty jo yli 100 000 kappaletta.

Kari Heiskanen on tarttunut kynään ja dramatisoinut ja ohjannut romaanin pohjalta näytelmän Missä kuljimme kerran. Pääsemme tutustumaan vuoden 1918 sisällissodan Helsinkiin, iloiselle 1920-luvulle, kieltolain koettelemaan pääkaupunkiin sekä talvisodan alkupäiviin. Rooleissa mm. Vuokko Hovatta, Pekka Valkeejärvi, Eero Aho, Niko Saarela, Pekka Huotari, Ursula Salo, Jouko Klemettilä, Pertti Koivula, Sami Uotila ja Aarno Sulkanen.
 

MAALISKUU 2008


Raja 1918 -elokuva

Lauantai 29.3. klo 12.00, Suomen Elokuvasäätiön auditorio

Jo perinteeksi muodostuneet Elokuvalauantait saavat jatkoa… Raja 1918 on kuohuva kertomus Suomen valtion syntyvuodelta. Mannerheim määrää nuoren upseerin, kapteeni Carl von Munckin Rajamaan komendantiksi mitättömän puron varteen, paikkaan jossa uusi Suomi ja Neuvosto-Venäjä kohtaavat toisensa. Tai eivät kohtaa. Raja 1918 on historiallinen draama, mutta myös rakkaustarina ja selviytymiskertomus olosuhteissa jotka ovat liian kovat - jopa rakkaudelle. Se on kertomus miehestä, joka joutuu tekemään valinnan velvollisuuden ja rakkauden välillä ja naisesta, joka rakastaa - kahta miestä. Pääosissa ovat Martin Bahne, Minna Haapkylä ja Tommi Korpela. Elokuvan on ohjannut Lauri Törhönen ja käsikirjoituksen on tehnyt Jörn Donnerin kirjoitusten pohjalta Aleksi Bardy.
Saamme tilaisuuteen myös mielenkiintoisen vieraan – elokuvan ohjaajan Lauri Törhösen.


Sääntömääräinen kevätkokous ja Yrjö Kukkapuron näyttely

Tiistai 25.3. klo 17.30, Designmuseo

Yhdistyksemme sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 25.3. klo 17.30 Designmuseon auditoriossa os. Korkeavuorenkatu 23. Kahvitarjoilu alkaa jo klo 17.00. Kokouksen jälkeen klo 18.00 tutustumme oppaan johdolla Yrjö Kukkapuron näyttelyyn. Designmuseon näyttely esittelee muotoilija, sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuron uran varhaisista vuonna 1956 suunnittelemista esineistä aina viimeisimpiin vuodelta 2007. Kukkapuron tuotannolle on ominaista tiukka muodon hallinta ja harkittu yksityiskohtien käyttö. Hänen ihanteenaan läpi vuosikymmenten on ollut ihmisvartalo ja sen lainalaisuudet.
 

HELMIKUU 2008

Tuntematon sotilas

Tiistai 26.2. klo 19.00, Kansallisteatterin Suuri näyttämö

Kristian Smeds debytoi Kansallisteatterissa Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ohjauksella. Linnan tuotantoa esitetään Kansallisteatterissa niin ikään ensimmäistä kertaa. Smedsin ohjaus on uuden sukupolven tulkinta Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Väino Linna (1920-1992) kirjoitti Tuntemattoman sotilaan vuonna 1954 ja romaani aiheutti ilmestyttyään suuren keskustelun. Se on myös ohjaajan mukaan tämän ohjauksen yksinkertainen päämäärä. Saada jotain säröä ja vipinää siihen, mitä yhteiskunnalliseksi debatiksi kutsutaan. Mutta siitä voi olla varma, että ohjaukseni tekee kunniaa Linnalle, hänen yhteiskunnalliselle eleelleen, sanoo ohjaaja.


Seela Sella seisaallaan

Torstai 7.2. klo 18.00–20.30, Espoon kaupunginteatterin Louhisali

Seela Sella sanoo suoraan ja antaa kyytiä ihan kaikelle! Vanhoja ihmisiä väheksytään, nuoria palvotaan ja paapotaan. Vanhempaan ihmiseen suhtaudutaan alentuvasti, häneen ei uskota, häntä ei kuunnella. Osansa vihaisen vanhan naisen vuodatuksesta saavat myös taiteilijat, jotka ennen osasivat räksyttää vallanpitäjille, mutta nyt loikoilevat vain raukeina niiden sylissä. Näitä ja monia muita asioita on tällä kansan syvien rivien edustajalla sydämellään, ja kaiken hän latelee arkailematta. Kun kerrankin on lupa sanoa, niin sanotaan sitten reippaasti.
 

TAMMIKUU 2008

Carmen

Tiistai 8.1.2008 klo 19.00, Suomen Kansallisooppera

Uusi vuosi alkaa räiskyvissä espanjalaistunnelmissa: José rakastuu villiin mustalaisneitoon. Mutta Carmenin rakkaus on vapaata – sitä ei voi kahlita. Josén veri alkaa kiehua kostoa… Bizet’n kuolematon klassikko Carmen on kaikkien aikojen suosituin ooppera – Suomessakin.

Kansallisoopperan uusi Carmen sijoittuu 1930-luvun Espanjaan, aikaan ennen sisällissodan alkua. Maineikkaan ranskalaisohjaaja Arnaud Bernard’n näkemys tulvii aistillisuutta ja toimintaa. Toteutukseltaan Carmen on kuin elokuvaa. Kiihkeät kohtaukset seuraavat toisiaan hätkähdyttävän visuaalisen loiston keskellä.

Esityskieli on ranska, tekstitys suomeksi ja englanniksi. Don Josén roolissa esiintyy Jyrki Anttila. Esityksen kesto n. 3 h 15 min, 1 väliaika.